21χρονη που αυτοπυροβολήθηκε για να αυτοκτονήσει έκανε μεταμόσχευση προσώπου και ανέκτησε την χαμένη της αυτοπεποίθηση

August 16, 2018Μια 21χρονη γυναίκα έγινε το νεώτερο άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, τρία χρόνια αφότου πυροβόλησε το πρόσωπό της σε προσπάθειά της να αυτοκτονήσει.Η Katie Stubb…


Μια 21χρονη γυναίκα έγινε το νεώτερο άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, τρία χρόνια αφότου πυροβόλησε το πρόσωπό της σε προσπάθειά της να αυτοκτονήσει.

Η Katie Stubblefield δεν θυμάται την ημέρα που προσπάθησε να αυτοκτονήσει στο μπάνιο του δωματίου του μεγαλύτερου αδελφού της στο Μισισιπή, στις 25 Μαρτίου του 2014.

Η νεαρή μεταφέρθηκε από το τοπικό νοσοκομείο στην Οξφόρδη και στη συνέχεια στο Κλίβελαντ, στο Οχάιο, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί η ζωή της.

Ιστορική: η Katie Stubblefield προσπάθησε να πάρει τη ζωή της το Μάρτιο του 2014 με ένα τουφέκι. Στις 4 Μαΐου 2017, έγινε το νεώτερο άτομο που έλαβε ποτέ μεταμόσχευση προσώπου. Εικόνα: Katie (αριστερά) ηλικίας 17 ετών, οκτώ μήνες πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας της. και (δεξιά) στις 22, ένα χρόνο μετά τη μεταμόσχευση. Τώρα βρίσκεται σε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα καθώς μαθαίνει πώς να περπατάει, να μιλάει και να διαβάζει Braille

Στις αρχές του 2016 η κατάστασή της ήταν σταθερή και στις 4 Μαΐου του 2017 έγραψε ιστορία, αφού υποβλήθηκε σε 31 ώρες χειρουργικής επέμβασης στην κλινική του Κλίβερλαντ για να κάνει μεταμόσχευση προσώπου, η οποία θα αποκαταστούσε τη δομή του προσώπου της και θα της επέτρεπε να μασήσει, να καταπιεί και να αναπνεύσει για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

«Έχω μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», δήλωσε η 22χρονη σήμερα Katie, σε ένα ντοκιμαντέρ της National Geographic.

Η Katie (απεικονίζεται, αριστερά, πριν από τη λειτουργία της και, σωστά, μετά) είναι το 40ο άτομο στον κόσμο που λαμβάνει μεταμόσχευση προσώπου και το τρίτο στην κλινική Cleveland

Η Katie είναι το σαραντακοστό άτομο στον κόσμο που κάνει μεταμόσχευση προσώπου και το τρίτο στην κλινική του Κλίβερλαντ, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στην αναδόμηση του προσώπου στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η δική της ήταν ελαφρώς διαφορετική από εκείνη που η κλινική έκανε στο παρελθόν: όχι μόνο γιατί ήταν η νεώτερη ασθενής, αλλά η επέμβασή της ήταν η μεγαλύτερη μεταμόσχευση προσώπου που έγινε ποτέ.

Οι γονείς της Katie Alesia και Robb έζησαν στο σπίτι του Ronald McDonald στο Κλίβελαντ κατά την περίοδο ανάρρωσης του Katie

Οι συγγενείς δήλωσαν στο National Geographic ότι η Katie ήταν ένα κορίτσι με χιούμορ που μεγάλωσε στο Lakeland της Φλόριντα. Ήταν κοντά στην μεγαλύτερη αδελφή της Olivia και τον μεγαλύτερο αδελφό της Robert.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου, λένε, άρχισαν οι δικοί της να την πιέζουν να είναι καλύτερη στον ακαδημαϊκό κόσμο και στον αθλητισμό.

Όταν ήταν περίπου 16 χρονών, οι γονείς της Alesia και Robb, μετακόμισαν στο Κεντάκυ και έπειτα από ένα χρόνο στην Οξφόρδη.

Εκεί, η Alesia και ο Robb έγιναν δάσκαλοι στο ίδιο χριστιανικό σχολείο που φοιτούσε και η Katie.

Σύμφωνα με το περιοδικό, όταν η Katie πήγε στο σχολείο γνώρισε ένα συμμαθητή της με τον οποίο άρχισαν να βγαίνουν και να μιλούν για “γάμο”.

Η Katie's ήταν η μακρύτερη μεταμόσχευση προσώπου που έγινε ποτέ και είναι η νεότερη αποδέκτης. Οι φωτογράφοι της National Geographic την σκίασαν για δύο χρόνια και σήμερα μοιράστηκαν τη δοκιμασία της στην ιστορία τους. Η ιστορία ενός προσώπου

Ο φίλος της ήταν ένας βράχος για την Katie, η οποία υπέφερε από σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον Ιανουάριο του 2014, στο τελευταίο της έτος, άρχισε να έχει σοβαρά πεπτικά προβλήματα.

Στις 25 Μαρτίου, είδε μηνύματα στο τηλέφωνο του φίλου της από ένα άλλο κορίτσι, και όταν τσακώθηκαν, η Katie τελείωσε τη σχέση τους.

Πήγε στο δωμάτιο του αδελφού της, και ύστερα από λίγο, πήγε στο μπάνιο και πυροβόλησε κάτω από το πηγούνι της χρησιμοποιώντας το κυνηγετικό όπλο του.

Ο Robert είπε στον National Geographic ότι ανέβηκαν στον επάνω όροφο και βρήκαν την Katie στο πάτωμα ενώ “το πρόσωπό της είχε εξαφανιστεί.”

Δωρητής: Η Katie έλαβε το πρόσωπο της Adrea Schneider (φωτογραφία), μιας μητέρας που πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις 31

Σύμφωνα με την National Geographic, όταν η Katie νοσηλεύτηκε, τον Μάρτιο του 2014, μεταφέρθηκε κατευθείαν σε νοσοκομείο στην Οξφόρδη του Μισισιπή, με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Λίγο μετά, μεταφέρθηκε στο Μέμφις του Τενεσί, όπου οι γιατροί σταθεροποίησαν την κατάστασή της.

Της έκαναν μια τραχειοστομία, σταθεροποίησαν τη γνάθο και τα ζυγωματικά της, και τις επόμενες δύο εβδομάδες άνοιξαν το κρανίο της για να σταματήσουν την αιμορραγία στον εγκέφαλό της, ενώ χρησιμοποίησαν δερματικά μοσχεύματα για να κλείσουν τις ανοιχτές πληγές στο πρόσωπό της.

Πριν πάει στο χειρουργείο, η χειρουργική ομάδα 3D εκτύπωσε μια κάτω γνάθο που θα αντιπροσώπευε το 90 τοις εκατό του τελικού αποτελέσματος. Η νέα έκδοση βασίζεται σε μια σάρωση της γνάθου της παλαιότερης αδελφής της

Ωστόσο, οι πληγές της δεν παρέμειναν κλειστές επειδή τα μοσχεύματα του δέρματος δεν “έδεσαν”, γι ‘αυτό συνέστησαν τη μεταφορά της στην κλινική του Κλίβερλαντ, η οποία είναι παγκόσμιος ηγέτης στα ενδοκρανιακά τραύματα.

Καθώς οι χειρουργοί πάλεψαν για να την σώσουν και να επιδιορθώσουν τις εξωτερικές και εσωτερικές της πληγές, είπαν στην οικογένειά της για τη “μεταμόσχευση προσώπου”, κάτι που εκείνοι δεν είχαν ακούσει ποτέ ξανά.

Στην επιχείρηση Katie συμμετείχαν 15 ειδικότητες: πλαστική χειρουργική, νευρολογία, ενδοκρινολογία, νοσηλευτική, χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης, αναισθησία, οδοντιατρική, οφθαλμολογία, λοιμώξεις, φαρμακείο, ψυχιατρική, διατροφή, εσωτερική ιατρική, φυσική ιατρική και αποκατάσταση,

Στις 2 Μαΐου του 2014, μεταφέρθηκε στο Οχάιο. Αρχικά, έφτιαξαν την οστική δομή της, συμπεριλαμβανομένης της μύτης της, του ρινικού περάσματος και της γνάθου.

Τα επόμενα δύο χρόνια, η Katie τα πέρασε μπαινοβγαίνοντας σε νοσοκομεία ενώ στο πλευρό της είχε πάντα την οικογένειά της.

Τελικά, η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε στα τέλη του 2015. Από τότε, η Katie βρισκόταν στη λίστα των ατόμων για μεταμόσχευση.

Η χειρουργική επέμβαση περιελάμβανε 11 χειρουργούς και τεχνικές εικονικής πραγματικότητας, καλύπτοντας τη νύχτα

Στις αρχές Μαΐου 2017, εμφανίστηκε ένας δωρητής.

Η Katie έλαβε το πρόσωπο της Adrea Schneider, μιας μητέρας που πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών στα 31 της χρόνια, σύμφωνα με την National Geographic.

Η γιαγιά της Adrea, η Sandra, την υιοθέτησε σε ηλικία 11 ετών επειδή η μητέρα της ήταν τοξικομανής. Η μητέρα της Adrea πέθανε δύο χρόνια αργότερα.

Η ομάδα έπρεπε να διαμορφώσει σταδιακά το πρόσωπο ώστε να ταιριάζει με τη δομή του κρανίου του Katie. Το πρόσωπο της Adrea ήταν ευρύτερο από το Katie, και η δομή των οστών του Katie ήταν μεγαλύτερη. Εδώ, ένα από τα χειρουργικά μέλη της ομάδας χρησιμοποιεί φωτογραφίες που ελήφθησαν από την Katie πριν από τη λειτουργία ως οδηγός

Ο 15χρονος γιος της Adrea γνωρίζει ότι η μητέρα του έχει σώσει τη ζωή επτά ανθρώπων χάρη στη δωρεά οργάνων, αλλά ακόμα δεν γνωρίζει ότι το πρόσωπό της δόθηκε σε μία άλλη γυναίκα, σύμφωνα με τη National Geographic.

Η Katie υποβλήθηκε σε πολύωρη θεραπεία και ψυχολογική εξέταση για να βεβαιωθεί ότι ήταν έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα.

Στη συνέχεια, στις 4 Μαΐου του 2017, ξεκίνησε την εγχείρηση.

«Η όλη ιστορία της έκανε την ομάδα μας να συναντήσει πολύ γρηγορότερα και εμείς κάπως έτρεξε προς την ίδια για να την φροντίσουμε», εξήγησε ο Δρ Brian Gastman, ο οποίος ήταν μέλος της χειρουργικής ομάδας

Στη χειρουργική επέμβαση της Katie δούλεψαν 11 χειρουργοί ενώ κατά τη συνολική διαδικασία απασχολήθηκαν επιστήμονες στην πλαστική χειρουργική, τη νευρολογία, την ενδοκρινολογία, τη νοσηλευτική, την αναισθησιολογία, την οδοντιατρική, την οφθαλμολογία, τη διατροφή, τη μικροβιολογία και τη φυσικοθεραπεία.

Δεδομένου ότι μόνο επτά τέτοιες εγχειρήσεις έχουν γίνει στις ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένης της Katie – εξακολουθούν τέτοιες επεμβάσεις να θεωρούνται «πειραματικές».

Μεταμοσχεύσεις όπως της Katie περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του προσώπου του ασθενούς με νέο δέρμα, νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και οστά από έναν δότη.

Για την επέμβαση, οι χειρουργοί έπρεπε να αντικαταστήσουν το τριχωτό της κεφαλής, τη μύτη, τα άνω μάγουλα, την άνω γνάθο, το μισό της κάτω γνάθου, το μέτωπο, τα βλέφαρα, τις οπές των ματιών, τους μύες, το δέρμα και τα περισσότερα νεύρα του προσώπου.

Αυτό περιλάμβανε τη σύνδεση των αιμοφόρων αγγείων του προσώπου της Adrea με το πρόσωπο της Katie, για να επιτρέψει τη ροή του αίματος στο πρόσωπο.

Υπήρχαν πολλές προκλήσεις στη χειρουργική αυτή επέμβαση, είπε ο Δρ. Gastman.

Τώρα, η Katie (που εικονίζεται πρόσφατα) θα μπορεί να αναπνέει, να μιλάει, να μασάει και να εκφράζει τα συναισθήματα πιο αποτελεσματικά - όλα τα πράγματα που δεν κατάφερε να κάνει από τότε που ήταν έφηβος

Ο Δρ. Gastman είπε ότι ελπίζει μετά την επέμβαση η Katie να έχει μια «λειτουργική ζωή».

“Ο κύριος στόχος ήταν να της δώσουμε πίσω τη μορφή και τη λειτουργία της και στη συνέχεια να της δώσουμε την ευκαιρία να αποκατασταθεί ψυχολογικά.”

Θα είναι σε θέση να αναπνεύσει, να μιλήσει, να μασήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά της.

“Με μια νέα μύτη, χείλη, ουρανίσκο, βλέφαρα και σαγόνι, έχει τώρα την ευκαιρία να επανενταχθεί στην κοινωνία και να έχει μέλλον όπως και κάθε άλλος νεαρός ενήλικας. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να της δώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση που έχασε,” εξηγεί ο Δρ Gastman.

“Ήταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Δεδομένης της κατάστασης, είμαι πολύ ευχαριστημένος με την βελτίωσή της,” είπε ο Δρ. Gastman.

Η Katie ασκεί με φυσιοθεραπευτές Becky Vano και Nicole Bliss για να ενισχύσει τη δύναμη στα πόδια της τρεις εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση

Η Katie βγήκε από το νοσοκομείο την 1η Αυγούστου του 2017. Σήμερα ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και συνεχίζει τη θεραπεία για να μάθει ξανά πώς να περπατάει, να μετακινείται, να μιλάει και να διαβάζει.

Η χειρουργική επέμβαση και η μετεγχειρητική φροντίδα μπορεί να κοστίσει 70.000 δολάρια.

“Η πλαστική χειρουργική είναι για την αποκατάσταση όχι μόνο της όψης αλλά και της λειτουργίας,” δήλωσε ο Δρ. Frank Papay, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής της Κλινικής και επικεφαλής της χειρουργικής επέμβασης.

Οικογενειακή αγάπη: Οι γονείς της Katie Alesia και Robb (απεικονιζόμενοι) ήταν δίπλα της μέσα από την ανάκαμψη της στο Cleveland, Ohio

“Η δουλειά μας είναι να σταματήσουμε τον κίνδυνο και να δώσουμε στην Katie μια καλύτερη ζωή.”

“Οι γονείς της Katie ήταν συγκλονισμένοι και σοκαρισμένοι με αυτό που συνέβη,” δήλωσε η φωτογράφος Maggie Steber, η οποία είναι δίπλα στην Katie και την οικογένειά της για δυόμισι χρόνια.

“Είναι μία μαχήτρια. Σήμερα η Katie  έχει μια νέα αποστολή στη ζωή της: να σώσει τις ζωές άλλων νεαρών που έχουν τάσεις αυτοκτονίας.

Όσο για την Katie, ελπίζει να επιστρέψει στο σχολείο της και να συνεργαστεί με άλλους επιζώντες αυτοκτονίας για να δημιουργήσουν μία ομάδα υποστήριξης αυτοκτονικών νέων.

διαφορετικό

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.